6 tot 12 jaar

Ben je tussen de 6 en 12 jaar en zoek je leuke boeken of informatie over boeken of schrijvers? Hier vind je leuke leestips, het laatste boekennieuws en informatie over schrijvers en illustratoren. Ook kun je zien welke voorstellingen en tentoonstellingen over boeken en lezen je kunt bezoeken. En natuurlijk hebben wij ook informatie voor school.

Boeken voor kinderen vanaf 6 jaar

Boekennieuws

 1. 3 voorleesverhalen net als het Sprookjesboek van de Efteling

  Bijna elke ouder of grootouder houdt ervan om te vertellen of om voor te lezen. Het liefst verhalen die ze kennen van vroeger. Toen zij zelf klein waren. Sommige verhalen blijven altijd mooi, bijvoorbeeld...

  16 januari 2017

  Bekijk details van 3 voorleesverhalen net als het Sprookjesboek van de Efteling

 2. Dominique van Hoof (9) is directeur van de OBA

  Kinderdirecteur. Dat is de nieuwe functie van Dominique van Hoof (negen jaar) sinds deze maand. Zij is aangesteld bij de Amsterdamse bibliotheek om activiteiten te bedenken, te vloggen en te zorgen dat...

  13 januari 2017

  Bekijk details van Dominique van Hoof (9) is directeur van de OBA

 3. Meld je aan voor de Senaat

  Elk jaar in het voorjaar kan je stemmen voor het beste boek van het jaar in de Kinderjury. Een speciale rol is weggelegd voor de twaalf kinderen van de Senaat. Wil jij daar deel van uitmaken? Meld je aan!

  3 januari 2017

  Bekijk details van Meld je aan voor de Senaat

 4. Interview met Lotte van Dijck

  Ook in 2017 plaatsen we elke eerste van de maand een interview. Dichter, fotograaf, tekenaar en liedjesmaker Lotte van Dijck vertelt over haar nieuwe boek Kom je verdwalen.

  1 januari 2017

  Bekijk details van Interview met Lotte van Dijck

 5. 2017!

  De redactie van Leesplein sluit vandaag weer een mooi Leespleinjaar af. We bedanken iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt aan Leesplein.

  31 december 2016

  Bekijk details van 2017!

 6. 2016 was het jaar van Boekenweetjes

  2016 was het Jaar van het Boek. Leesplein vierde dat met wekelijkse feitjes over lezen, taal, boeken en alles wat daarmee te maken heeft. In het laatste Boekenweetje kijken we terug.

  29 december 2016

  Bekijk details van 2016 was het jaar van Boekenweetjes

 7. Er is teveel dyslexie

  Er worden teveel dyslexie-verklaringen afgegeven. Dat zegt de Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker. Ze wil dat er onderzoek gedaan wordt.

  22 december 2016

  Bekijk details van Er is teveel dyslexie

 8. Vanaf februari koop je Achtste-groepers huilen niet voor 2 euro

  De boekhandels zijn dit jaar begonnen met de actie Geef Mij Maar Een Boek! Een heel mooi jeugdboek wordt voor een klein prijsje aangeboden, zodat alle kinderen kennis kunnen maken met dit verhaal. Binnenkort...

  20 december 2016

  Bekijk details van Vanaf februari koop je Achtste-groepers huilen niet voor 2 euro

 9. Lees eens fantasy en magische avonturen

  Tijdens het Jaar van het Boek hebben wij iedere maand een themalijst uitgelicht. Met de laatste themalijst die wij onder de aandacht brengen dompel je onder in andere, nieuwe werelden.

  19 december 2016

  Bekijk details van Lees eens fantasy en magische avonturen

Bekijk al het nieuws

Digitale luistercolleges

Meer weten over Darwin, de pavlovreactie en DNA? Alle 50 luistercolleges van de Junior Bètacanon zijn nu voor het onderwijs online te beluisteren.

Leestip van de week

 • Alaska Bekijk details

  De eerste dag in de eerste klas van de middelbare school. Sven is van plan een gewéldige stunt uit te halen, zodat iedereen daarna weet: dat is die coole. Parker is van plan om niet teveel zichzelf te...

  Bekijk details van Alaska

 • Joep. Pak aan! Bekijk details

  De laatste Winterleestip is een lekker makkelijk boek. Ben je meer een plaatjeskijker dan een lezer, dan is dit boek echt wat voor jou. Joep is een slimme jongen die door een geintje of een truc vaak zijn...

  Bekijk details van Joep. Pak aan!

 • Dagboek van een muts: Zak er lekker door! Avonturen van een niet-zo-sierlijke ijsprinses Bekijk details

  Nikki Maxwell doet altijd haar best, maar er gaat gewoon zóveel mis in haar leven. Gelukkig vertelt ze er over in haar Dagboek van een muts. Deze kerstvakantie tippen we ijspret en sneeuwavonturen. Vandaag...

  Bekijk details van Dagboek van een muts: Zak er lekker door! Avonturen van een niet-zo-sierlijke ijsprinses

 • Big Air Bekijk details

  Let´s go skiing! Dit stripverhaal is helemaal in het Engels. Bob, Ken en Joni gaan op wintersport. Bob heeft verteld dat hij heel goed kan snowboarden, maar als ze eenmaal in de sneeuw staan, blijkt dat...

  Bekijk details van Big Air

 • Foeksia en de toverschaatsen Bekijk details

  Deze kerstvakantie lezen we ijskoude avonturen. Miniheks Foeksia ontdekt het plezier van schaatsen. Tommie is er ook, haar mensenvriend. Het schaatsen gaat hem niet zo makkelijk af.

  Bekijk details van Foeksia en de toverschaatsen

Bekijk alle leestips voor 6-12 jaar

Interactieve animaties

100 Interactieve animaties zijn nu beschikbaar voor het onderwijs. De thema's zijn: De aarde, De mens, Dieren & planten en Techniek. Bekijk de mogelijkheden!

Info voor werkstuk of spreekbeurt

Hier vind je informatie voor je werkstuk of spreekbeurt. Ingedeeld op basisschool groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs klas 1/2.

Schrijvers en tekenaars

Wil je iets weten over een schrijver of een tekenaar? We hebben van heel veel schrijvers en tekenaars op een rijtje gezet wanneer ze geboren zijn, welke boeken ze hebben geschreven en waar die over gaan, wat ze allemaal nog meer doen behalve tekenen en schrijven... Kortom, bijna alles. En als je het niet kunt vinden, kun je ons een mailtje sturen.

Wolven en prinsessen

De gelaarsde kat, Repelsteeltje, Assepoester.... Alles over sprookjes op een rij.

Auteur van de maand

 1. Lotte van Dijck is een maker Bekijk details

  Lotte van Dijck fotografeert, tekent, schrijft gedichten en maakt voorstellingen en liedjes. Ze noemt zichzelf een maker. Dat wat er eerst nog niet was, en daarna wel, geeft plezier.  

  Bekijk details van Lotte van Dijck is een maker

 1. Sanne Rooseboom heeft filmpjes in haar hoofd
 2. Jozua Douglas vertelt hoe je schrijver kunt worden
 3. Sjoerd Kuyper over zijn favoriete opa

Bekijk alle interviews