Boerenbestaan in Brabant

Brabant is van oudsher een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis hielden de boeren hun kleine, gemengde bedrijfjes draaiende. Met een handvol vee en een paar akkers, was het een zwaar bestaan. Vooral omdat Brabant voor een groot deel uit moeilijk bewerkbare zandgronden bestaat: 'de woest gronden'. Rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20ste eeuw deed echter de vooruitgang haar intrede. In dit dossier lees u hoe de Brabantse boeren zich verenigden en gezamenlijk tot een periode van groei en bloei kwamen. 

 • Noordbrabantse Christelijke Boerenbond: Vooruitgang en katholiek moraal Bekijk details

  Aan het eind van de 19e eeuw was bijna de helft van de Brabantse beroepsbevolking actief in het boerenbedrijf. Het was een leven van sappelen. In de eeuw die volgde, maakte de sector een grote groei door. Een belangrijke actor hierin was de Christelijke Boerenbond. Zij streden voor verbetering van het boerenleven én behoud van de katholieke moraal.

  Bekijk details van Noordbrabantse Christelijke Boerenbond: Vooruitgang en katholiek moraal

 • Brabants boerenleven tot bloei Bekijk details

  Met haar uitgestrekte zandgronden en veengebieden was het voor de Brabantse boeren al sinds de vroege geschiedenis moeizaam om het hoofd boven water te houden. De opbrengst van deze ‘woeste gronden’ was laag. Lange tijd kleefde de armoede aan Brabant, terwijl andere provincies vooruitgang boekten. Met de overgang van de 19e naar de 20ste eeuw kwam daar echter verandering in. In dit artikel lees je hoe de Brabantse akkers tot bloei kwamen.

  Bekijk details van Brabants boerenleven tot bloei

 • De Brabantse varkens- en kippenindustrie Bekijk details

  Zeg je Brabant, dan zeg je varkens en kippen. De pluimvee-dichtheid is nergens ter wereld zo hoog als in Brabant en van de 12 miljoen Nederlandse varkens leeft ongeveer de helft in deze provincie. Niet verwonderlijk staan dan ook een derde van de megastallen op Brabantse bodem. En toch bestond de veehouderij een goede 100 jaar geleden nog uit een handvol dieren die gehouden werden op een klein boerderijtje

  Bekijk details van De Brabantse varkens- en kippenindustrie

 • De komst van de melkfabriek Bekijk details

  Nederland is een zuivelland. Je zou denken dat het glas melk altijd vast onderdeel is geweest van de ontbijttafel. Toch werd het tot aan de 20ste eeuw weinig gedronken. Maar toen de zuivelindustrie eenmaal begon te groeien, was het ook een razendsnelle groei. Op Brabantse bodem resulteerde die in de melkgigant Campina.

  Bekijk details van De komst van de melkfabriek