Carnaval in Brabant

Carnaval is een oud volksfeest dat ieder jaar in Brabant zeer uitgebreid wordt gevierd. Maar liefst 97% van de steden en dorpen doen mee aan dit feest. Overal zijn carnavalsverenigingen actief, maar helaas krijgen ze het financieel gezien steeds lastiger. Ook maken de brassbands steeds meer plaats voor carnavalskrakers en housemuziek. In dit dossier meer over het Brabantse carnaval van toen en nu! Alaaf!

 • Carnaval, een feest van eeuwenoude tradities Bekijk details

  Carnaval wordt jaarlijks door miljoenen mensen gevierd. Het is een feest dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vooral in het zuiden van ons land is het volksfeest erg populair. Toch zijn er maar weinig mensen die weten wat het van oorsprong katholieke feest precies inhoudt.

  Bekijk details van Carnaval, een feest van eeuwenoude tradities

 • Toekomst carnavalsverenigingen Bekijk details

  In 97 procent van de Brabantse steden wordt carnaval gevierd. Iedere stad heeft één of meerdere carnavalsverenigingen. Het bestuur wordt ook wel de Raad van Elf genoemd. Ondanks de populariteit van het volksfeest moeten veel carnavalsvereniging hard werken om het hoofd boven water houden.

  Bekijk details van Toekomst carnavalsverenigingen

 • Alternatieve plaatsnamen en lokale tradities Bekijk details

  In Noord-Brabant wordt in de meeste plaatsen het Bourgondisch Carnaval gevierd. De insteek van het Bourgondische carnaval was oorspronkelijk een gekostumeerd eetfestijn waarbij mensen elkaar belachelijk maakte. Tegenwoordig merk je hier weinig meer van. Wel kenmerkt deze manier van carnaval vieren zich door alternatieve plaatsnamen en lokale tradities.

  Bekijk details van Alternatieve plaatsnamen en lokale tradities