Eerste Wereldoorlog in Brabant

Precies 100 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Ondanks dat Nederland neutraal was, was de impact van de oorlog groot. Met name in Brabant veranderde het dagelijks leven: Door de komst van vele vluchtelingen, maar ook door schaarste aan voedsel en andere producten. Ook was het onmogelijk het land binnen te komen of te verlaten door de bekende ‘dodendraad’. Smokkel en spionage waren ook de Brabanders niet onbekend. In dit dossier lees je meer over de impact van de 1e wereldoorlog in Brabant vanuit verschillende invalshoeken belicht.

 • Schaarste en groei tijdens WO I in Brabant Bekijk details

  Gedurende de oorlogsjaren kwam er een steeds groter gebrek aan voedsel en andere middelen. De invoer vanuit het buitenland staakte, en het overgebleven voedsel moest gedeeld worden met de grote stroom vluchtelingen. Toch bood de oorlog sommige ondernemers als bijvoorbeeld Philips juist de mogelijkheid om te groeien.

  Bekijk details van Schaarste en groei tijdens WO I in Brabant

 • Smokkel en spionage langs de Brabantse grens Bekijk details

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het grensverkeer tussen het neutrale Nederland en het bezette België niet stil. Belgische vluchtelingen staken de grens over, ook was er sprake van smokkel en informatieoverdracht. Niet alleen sloegen Nederlandse smokkelaars hun slag, ook de Belgen waren in de grensstreek actief. Vooral de Belgische enclaves, die veilig omringd waren door neutraal gebied, ontpopten zich als broeinest van spionage en smokkel.

  Bekijk details van Smokkel en spionage langs de Brabantse grens

 • Brabant tijdens WO1, in vogelvlucht Bekijk details

  Van 1914 tot 1918 woedde de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang, dag in dag uit, werd er fel gevochten, vooral in Europa. Nederland wist buiten schot te blijven door zich neutraal op te stellen, en dus geen partij te kiezen voor één van de vechtende partijen. Toch had de oorlog een grote impact op ons land, met name in Noord-Brabant en de andere grensprovincies. De opvang van een miljoen gevluchte Belgen zorgde voor een zware last. Indruk maakte ook de strenge grensbewaking met de levensgevaarlijke...

  Bekijk details van Brabant tijdens WO1, in vogelvlucht

 • De oorlog dichtbij: vluchtelingen en de dodendraad Bekijk details

  Hoewel Nederland niet actief meevocht in de Eerste Wereldoorlog, was de oorlog toch dichtbij. Aan de Brabantse grens waren de bombardementen goed te horen. De verhalen over de rampspoed kwamen mee met de vele duizenden Belgische vluchtelingen, die hun toevlucht in het neutrale Nederland zochten. In Uden werd één van de toevluchtoorden ingericht. In totaal vonden 16.155 Belgen er een tijdelijk onderkomen.

  Bekijk details van De oorlog dichtbij: vluchtelingen en de dodendraad

 • Grenzeloos Tilburg: 1914-1918 en daarna Bekijk details

  In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland was neutraal tijdens deze strijd, maar zeker in de grensgebieden kregen wij er wel mee te maken. In Tilburg werden zo’n 15.000 Nederlandse soldaten gemobiliseerd en vele duizenden Belgische vluchtelingen trokken via Tilburg Nederland binnen. Meer dan 10.000 van hen bleven in Tilburg tot zij na het einde van de oorlog huiswaarts konden keren. Veel instellingen in Tilburg organiseren dit najaar activiteiten rondom dit...

  Bekijk details van Grenzeloos Tilburg: 1914-1918 en daarna