Industrialisatie van Brabant

De industrialisatie van Brabant ging niet zonder horten of stoten. Als agrarische provincie had ze een flinke ontwikkeling door te maken. Doordat Brabant de naam had veel en goedkope arbeidskrachten te huizen, was de regio aantrekkelijk gebied voor ondernemers. De groei ging dan ook hard. Dit tot onrust van de katholieke kerk. Die vreesde dat de industrialisatie en verstedelijking zou leidden tot moreel verval. Volgens hoogleraar Erfgoed Joks Janssen is de manier waarop de kerk en de industrie hun strijd voerden tot op de dag van vandaag zichtbaar in het Brabantse landschap. Lees alles over deze veelbewogen tijd in dit dossier.  

 

 • Industrialisatie Brabant: van huiswerker naar fabrieksarbeider Bekijk details

  De eeuwwisseling van de 19e naar de 20ste eeuw is eentje met grote veranderingen. Voor veel Brabanders ging het leven er volledig anders uitzien. De traditionele huisnijverheid maakte plaats voor lange dagen in de fabriek. Werkzoekenden trokken van platteland naar de groeiende steden: De industrialisatie maakte haar opmars.

  Bekijk details van Industrialisatie Brabant: van huiswerker naar fabrieksarbeider

 • Philips: voorbeeld van Brabantse groei Bekijk details

  Als er 1 bedrijf is dat symbool staat voor de industrialisatie in Brabant dan is dat wel Philips. De groei van Philips was van ongekende aard en de invloed die zij op de stad Eindhoven heeft gehad is tot op de dag van vandaag voelbaar. Het verhaal van Philips is het verhaal van 2 broers, dankzij wie het kleine provinciestadje Eindhoven een lichtstad van formaat werd.

  Bekijk details van Philips: voorbeeld van Brabantse groei

 • Katholieke waarden en de groeiende stad in Brabant Bekijk details

  De industrialisatie had aan het begin van de 20ste eeuw veel positieve effecten op Brabant: met de groei van de fabrieken groeide ook het aantal werkplekken. Meer werk betekende meer welvaart. Maar een deel van de bevolking zag de verstedelijking met lede ogen aan. Vooral voor de katholieken was de groeiende stad een bedreiging voor de traditionele plattelandswaarden.

  Bekijk details van Katholieke waarden en de groeiende stad in Brabant

 • Hoe nostalgie en industrie Brabant vormden: interview Joks Janssen Bekijk details

  Na zijn studie bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven verdiepte Joks Janssen (1975) zich in de geschiedenis van de ruimtelijke planning van Zuidoost-Brabant tussen 1920 en 2000. Hij constateerde dat er een spanningsveld was tussen de katholieke nostalgie en de moderne industrie. Janssen, tegenwoordig hoogleraar Ruimtelijke planning en Erfgoed én directeur van BrabantKennis, vertelt hoe de Brabantse wortels het industriële landschap beïnvloedden.

  Bekijk details van Hoe nostalgie en industrie Brabant vormden: interview Joks Janssen