Jeroen Bosch

In 2016 viert 's-Hertogenbosch het vijhonderdste sterfjaar van de schilder Jheronimus (Jeroen) Bosch. Deze beroemde middeleeuwse schilder was zo verknocht aan zijn stad, dat hij zelfs zijn achternaam wijzigde in 'Bosch'. In dit dossier lees je over de relatie van Bosch met 's-Hertogenbosch, de symboliek in zijn werk en over de manier waarop de stad hem in 2016 eert.

 

 

 • Activiteiten van Jheronimus Bosch 500 Bekijk details

  In 2016 staat ’s-Hertogenbosch in het teken van Jeroen Bosch. Vijfhonderd jaar geleden stierf deze bekende Bossche middeleeuwse schilder (ca. 1450-1516). Om dat te vieren, legt de stad een jaar lang focus op zijn werk en leven. Als bezoeker kun je naar bijzondere activiteiten: een unieke en uitgebreide expositie van zijn kunst, maar ook naar hedendaagse interpretaties van zijn werk, zoals muziek-, dans- en theaterproducties, tentoonstellingen en meer. In dit artikel vind je een aantal activiteiten...

  Bekijk details van Activiteiten van Jheronimus Bosch 500

 • Jeroen Bosch en de stad 's-Hertogenbosch Bekijk details

  Over het leven van Jeroen Bosch is weinig bekend. Details over zijn leven verschillen, maar 1 rode draad is continue aanwezig: zijn connectie met de stad Den Bosch. De schilder werd er geboren, getogen en overleed er in 1516. Hij voelde zich zo met 'zijn' stad verbonden dat hij zijn achternaam wijzigde in 'Bosch'. Wat waren de plekken waar hij graag kwam? En welke kun je vandaag de dag nog bezoeken?

  Bekijk details van Jeroen Bosch en de stad 's-Hertogenbosch

 • De 'zondige' symboliek van Jeroen Bosch Bekijk details

  De kunst van Jeroen Bosch zit vol verhalen over de zondes van de mens. Hij gebruikte daarvoor de taal van religie, maar vooral ook de taal van zijn tijd. Voor de moderne kijker kan zijn kunst een raadsel zijn, maar zijn boodschappen waren helder voor mensen die leefden in de Late Middeleeuwen. Veel van zijn veelgebruikte symbolen waren de vink, de hopvogel, de marskramer en de armen van de samenleving. Maar waar stonden ze destijds eigenlijk voor?

  Bekijk details van De 'zondige' symboliek van Jeroen Bosch