Tweede Wereldoorlog in Brabant

De 2e Wereldoorlog heeft in Brabant diepe sporen achtergelaten. Het effect van de oorlog op het dagelijks leven was enorm. In dit dossier lees je meer over hoe Brabant trachtte te overleven, Kamp Vught, de rol van Philips, het verzet en de bevrijding. Ook is aandacht besteed aan hoe de jeugd van tegenwoordig aankijkt tegen de Tweede Wereldoorlog.

 • Leven en overleven in Kamp Vught Bekijk details

  Ten zuiden van Den Bosch werd in 1942 het Konzentrationslager Herzogenbusch, oftewel Kamp Vught, opgericht. De overlevingskans in Kamp Vught was relatief hoog. 1 op de 50 gevangenen overleefde niet – tegenover 1 op de 5 in het Duitse kamp Dachau, dat van vergelijkbare grootte was. In tegenstelling tot de kampen in Amersfoort en Westerbork, vonden er vanuit Vught geen directe transporten plaats naar de vernietigingskampen in Duitsland of Polen. Maar achter deze relatief gunstige feiten, ging ook leed...

  Bekijk details van Leven en overleven in Kamp Vught

 • Stil verzet langs de pilotenlijn Bekijk details

  Bij het woord ‘verzet’ wordt vaak gedacht aan het verspreiden van illegale krantjes, spionage of het in huis nemen van Joodse onderduikers. Een minder bekende vorm is de hulp aan neergeschoten Britse piloten. Via de ‘pilotenlijn’, een immens uitgebreid netwerk van onderduikadressen, werden de piloten via België, Frankrijk, Spanje en Portugal teruggebracht naar Groot-Brittannië. In Nederland was Brabant een belangrijke schakel in deze lijn.

  Bekijk details van Stil verzet langs de pilotenlijn

 • Het belang van Philips tijdens WO II Bekijk details

  De Eindhovense gloeilampenfabriek Philips speelde in de Tweede Wereldoorlog een rol van belang. De fabrieken stonden onder toezicht van Duitsland, en zodoende produceerden ze voor de Duitse oorlogsindustrie. Ook had Philips een werkplaats in het concentratiekamp Vught, het Philips Kommando, waar gevangenen tewerkgesteld werden. Dit klinkt wellicht als collaboratie. Toch hebben dankzij Philips honderden Joden de oorlog overleefd.

  Bekijk details van Het belang van Philips tijdens WO II

 • Operatie Market Garden, de weg naar de bevrijding Bekijk details

  Begin september 1944 weten de Amerikanen en Britten in slechts 2 dagen een groot deel van België te bevrijden. 2 weken later gaat Operatie Market Garden van start: via Eindhoven, Nijmegen en Arnhem zouden de geallieerden oprukken om ook Nederland van de Duitse bezetting te bevrijden. Voor een groot deel van Nederland liep het anders. Toch leidde het voor Brabant tot de bevrijding.

  Bekijk details van Operatie Market Garden, de weg naar de bevrijding

 • Hoe ervaart de jeugd de Tweede Wereldoorlog? Bekijk details

  Hoe was het Brabantse leven in de jaren ’40? Onze jeugd groeit steeds vaker op zonder iemand in hun omgeving die de Tweede Wereldoorlog meegemaakt heeft. Andere jongeren weten vaak niets of weinig over de ervaringen van hun (over)grootouders in de oorlog. Een logische vraag die hierop volgt is dan ook: Hoe kijkt de jeugd van tegenwoordig terug op de Tweede Wereldoorlog?

  Bekijk details van Hoe ervaart de jeugd de Tweede Wereldoorlog?

 • Leven en overleven tijdens de oorlog Bekijk details

  Mensen die proberen hun hoofd boven water te houden, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. Je zou het destijds, in de jaren ’40, tijdens de Tweede Wereldoorlog een eerste levensbehoefte kunnen noemen. Er is in die tijd dan ook een grote (levens)behoefte aan ontspanning, humor en amusement: Behoefte aan ‘even alles vergeten’.

  Bekijk details van Leven en overleven tijdens de oorlog