Van Gogh en Brabant

Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar dat hij een groot deel van zijn leven in Brabant doorbracht, is minder bekend. In 2015 is het 125 jaar geleden dat Van Gogh overleed en zijn er veel activiteiten rondom het thema '125 years of inspiration'.
Van Gogh werd geboren in Zundert, in Etten zette hij zijn eerste stappen als kunstenaar. In Nuenen begon hij met schilderen. Hier maakte hij ook 'De Aardappeleters.' In dit dossier vind je artikelen over de Brabantse jaren van Van Gogh. Waar woonde hij en wat maakte hij daar? In welke musea kan je zijn Brabantse werk zien? Ook tippen we boeken, websites en apps over Van Gogh en Brabant.

Boeken: Van Gogh en Brabant

 • Vincent van Gogh: Van zonderling naar Brabants trots Bekijk details

  “Vincent van Gogh was een buitenstaander in Zundert”, zegt Ron Dirven (1962, Breda). “En eigenlijk is hij dat nog steeds.” Dirven opende in 2008 het Van GoghHuis in het geboortehuis van Van Gogh. Een imposant gebouw aan de Markt van Zundert. Tot 2008 zat er een makelaarskantoor in en verwees niets naar de historische betekenis van deze plek. In gesprek met Van Gogh-expert Dirven over de relatie tussen de schilder en zijn geboortegrond.

  Bekijk details van Vincent van Gogh: Van zonderling naar Brabants trots

 • Hoe Brabant Van Gogh levend houdt! Bekijk details

  “De grote musea hebben de schilderijen van Vincent van Gogh. Maar in Brabant hebben we de verhalen over zijn leven”, zegt Ron Dirven, directeur van het Van GoghHuis in Zundert. Dit kleine museum, gevestigd in het geboortehuis van Van Gogh is een voorbeeld van hoe de schilder levend en actueel gehouden kan worden.

  Bekijk details van Hoe Brabant Van Gogh levend houdt!

 • De brieven van woordkunstenaar Van Gogh Bekijk details

  Vincent van Gogh was niet alleen een zeer productieve schilder, hij schreef ook bijzonder veel brieven. Meer dan 800 exemplaren zijn bewaard gebleven. De brieven zijn niet alleen interessant vanwege hun historische waarde, ze worden ook geprezen om hun literaire kwaliteit. In bevlogen bewoordingen schetste de schilder een beeld van zijn leven.

  Bekijk details van De brieven van woordkunstenaar Van Gogh

 • De Brabantse Vincent Bekijk details

  Vincent van Gogh leidde een rusteloos bestaan. Hij heeft op vele plaatsen gewoond en gewerkt, onder meer in Den Haag, in Londen en in de Provence. Maar altijd bleef hij heimwee voelen naar Brabant, de provincie waar hij geboren werd en opgroeide. Hier ontstond zijn liefde voor het platteland en hier begon hij met het tekenen en schilderen van gewone mensen: boeren en wevers.

  Bekijk details van De Brabantse Vincent

 • Vincent van Gogh-jaar Bekijk details

  Op 29 juli 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Geboren in het Brabantse Zundert, overleden in het Franse Auvers-sur-Oise. Hij werd slechts 37 jaar oud en was pas 10 jaar actief als kunstschilder. Toch bouwde hij een oeuvre op van honderden schilderijen. Om deze invloedrijke schilder te eren zijn er tijdens het Van Gogh-jaar 2015 in binnen- en buitenland vele tentoonstellingen en evenementen te bezoeken. Een overzicht:

  Bekijk details van Vincent van Gogh-jaar

 • Van Gogh promoot Brabant Bekijk details

  Van Frankrijk tot Rusland, van Amerika tot Japan: iedereen kent Vincent van Gogh's schilderijen van zonnebloemen en sterrennachten. Maar dat hij een groot deel van zijn leven in Brabant doorbracht, is niet zo bekend. Er wordt hard aan gewerkt om dat te veranderen.

  Bekijk details van Van Gogh promoot Brabant

 • Vincent van Gogh digitaal Bekijk details

  Op internet is een schat aan informatie te vinden over de Brabantse tijd van Vincent van Gogh. Met interactieve apps kan je ter plekke meer ontdekken over zijn leven en werk.

  Bekijk details van Vincent van Gogh digitaal

 • Brabantse Van Gogh in Nederlandse musea Bekijk details

  Wie het Brabantse werk van Vincent van Gogh in het echt wil zien, kan in Nederland bij verschillende musea terecht. In het Van Goghmuseum en het Kröller-Müller Museum bijvoorbeeld. In Brabant zelf zijn een handjevol Brabantse Van Goghs te vinden.

  Bekijk details van Brabantse Van Gogh in Nederlandse musea

 • Video's over Van Gogh Bekijk details

  Over de kunstenaar Van Gogh zijn vele films en video's gemaakt. Wij hebben er een aantal uitgelicht.

  Bekijk details van Video's over Van Gogh