De harp is helemaal terug!

De harp is het oudste, veelzijdigste en meest verspreide muziekinstrument aller tijden. Met zijn elegante verschijning en prachtige klank, spreekt de harp tot de verbeelding, is in alle culturen bekend en wordt gebruikt in alle muzikale genres, kent als instrument vele vormen van primitief tot modern. Harpmuziek is heilzaam, zowel om te spelen als om te beluisteren. In dit themadossier wordt aandacht gegeven aan de oorsprong en ontwikkeling van het instrument, de iconografie van de harp, harpisten en repertoire.

• Ontwikkeling en geschiedenis, van diepe dalen en hoogtepunten Bekijk details

Harpen bestaan al duizenden jaren. In de prehistorie gebruikten de mensen hun jachtbogen al als muziekinstrumenten, deze hadden één snaar. Door verschillende bogen achter elkaar te zetten kon men meerdere tonen maken. Hieruit zijn boogharpen ontstaan; bogen met meerdere snaren. Deze eerste 'echte' harpen zijn al van rond 3500 v.Chr. uit Egypte en Soemerië bekend. De hoekharpen zijn later ontwikkeld, waarschijnlijk in het oude Perzië, het huidige Iran en deze kwamen rond het jaar 2000 v. Chr. ook...

Bekijk details van Ontwikkeling en geschiedenis, van diepe dalen en hoogtepunten

• Iconografie van de Harp Bekijk details

De harp kent door de eeuwen heen vele vormen en is daarmee bij uitstek een instrument dat zowel in beeld als in geluid veel te bieden heeft. We gaan dus op zoek naar afbeeldingen in de kunst, waarbij de harp deel is van het verhaal.

Bekijk details van Iconografie van de Harp

• Harp repertoire Bekijk details

Bij veel grotere openbare bibliotheken kunt u bladmuziek voor Harp vinden, zowel te leen als ter inzage. De nieuwe nationale catalogus biedt naast het overzicht van dit repertoire, ook direct toegang tot digitale bestanden zoals de Petrucci-bibliotheek.

Bekijk details van Harp repertoire

• E-learning, Video, en Apps voor Harp Bekijk details

Er zijn diverse websites over de harp, sommigen daarvan bieden bijzonder veel interessante informatie en online instructie. Zie hierna voor overige bronnen.

Bekijk details van E-learning, Video, en Apps voor Harp