• Onderwijsinnovatie

  Het onderwijs is nog altijd hevig in beweging. Op alle niveaus wordt nagedacht over de manier waarop wij onderwijs in Nederland vormgeven en hoe we het leerproces kunnen verbeteren. Er zijn overheidsinitiatieven als Onderwijs2032 en Leerling2020, scholen die de vaste vakanties en lestijden loslaten, leraren die hun klaslokaal flippen. 

 • Mediawijsheid

  Eind november vindt jaarlijks de Week van de Mediawijsheid plaats. Om kinderen mediawijs te maken is het nodig om er het hele jaar aandacht aan te besteden. De rol van media in onze samenleving groeit namelijk nog altijd. In dit dossier vind je leestips voor jeugd en jongeren en informatie voor de opvoed- en onderwijsprofessional. 

 • Kinderen en kunst

  Deelnemen aan kunst en cultuur is essentieel. Het biedt kinderen, jongeren en volwassenen blijvende kansen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Maar kunst kijken en beleven met kinderen is niet alleen belangrijk, het kan natuurlijk ook erg leuk zijn. 

 • Makersonderwijs

  In de samenleving komt steeds meer aandacht voor het maken, het zelf creëren. De opkomst van nieuwe technieken biedt allerlei spannende mogelijkheden. Hoe gebruik je deze technieken in de klas? Wat is de meerwaarde van zelf maken? In dit dossier vind je heel veel informatie over Makersonderwijs.

 • Morele opvoeding

  Opvoeders oefenen invloed uit op het morele denken van kinderen en jongeren. Kennis van de ontwikkelingsstadia is belangrijk. Het vormt de sleutel tot bewust moreel opvoeden. Maar wat is ‘de moraal’ in de mutliculturele samenleving? En hoe ver ga je als organisatie in het opvoeden?

Lezen over Opvoeding en Onderwijs

Actueel

 1. Nationale Voorleesdagen 2017

  Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. Dit jaar staat het prentenboek "De Kleine Walvis" van Benji Davies centraal. Het boek, over het jongetje Boy dat een walvis vindt, werd door een jury van Nederlandse...

  25 januari 2017 t/m 4 februari 2017

  OVeral in Nederland

  25 jan t/m 04 feb

Meer

Volgende thema: Voorlezen

In de volgende etalage een update van het dossier Voorlezen. Heb jij tips (boeken, colleges, websites, mensen) die niet mogen ontbreken? Mail dan naar opvoedingenonderwijs@gmail.com!

Aangeboden door

Toptitel

Archief

Er hebben al meer dan 20 thema's in onze etalage gestaan! Nieuwsgierig? Kijk snel verder!

Nieuw in de bibliotheek