• Makersonderwijs

  In de samenleving komt steeds meer aandacht voor het maken, het zelf creëren. De opkomst van nieuwe technieken biedt allerlei spannende mogelijkheden. Hoe gebruik je deze technieken in de klas? Wat is de meerwaarde van zelf maken? In dit dossier vind je heel veel informatie over Makersonderwijs.

 • Morele opvoeding

  Opvoeders oefenen invloed uit op het morele denken van kinderen en jongeren. Kennis van de ontwikkelingsstadia is belangrijk. Het vormt de sleutel tot bewust moreel opvoeden. Maar wat is ‘de moraal’ in de mutliculturele samenleving? En hoe ver ga je als organisatie in het opvoeden?

 • Programmeren

  Moet programmeren als vak opgenomen worden in het curriculum van het onderwijs? Welke vaardigheden leren kinderen als ze leren programmeren? En hoe integreer je dit in de lespraktijk?

 • Voorlezen

  Voorlezen is belangrijk èn leuk. Kinderen die een kwartier per dag voorgelezen worden vergroten hun woordenschat jaarlijks met duizend extra woorden. Zij lezen makkelijker en beleven er meer plezier aan dan kinderen die niet voorgelezen worden. Voorlezen betekent ook een moment van rust, een moment om te praten en om samen van te genieten.

  Maar hoe kies je een goed voorleesboek? Wanneer maak je er tijd voor? En hoe lees je je kind voor als je zelf niet goed kunt lezen? Je leest er alles over in deze etalage.

 • Pesten

  Gepest worden is voor ruim 1 op de 10 kinderen de dagelijkse realiteit. In het schooljaar 2015-2016 staat "Spijt! de Musical" naar het bekende boek van Carry Slee op de planken in veel theaters in Nederland. Het verhaal gaat over Jochem, die zo erg gepest wordt dat hij op een avond verdwijnt. Dit dossier sluit aan bij het thema pesten. 

Lezen over Opvoeding en Onderwijs

Actueel

Er zijn op dit moment geen artikelen over dit onderwerp beschikbaar.

Oproep cocreatie: Meervoudige Intelligentie

In de volgende etalage: een update van het dossier over meervoudige intelligentie. Heb jij tips (boeken, colleges, websites etc) die niet mogen ontbreken? Mail dan naar opvoedingenonderwijs@gmail.com!

Aangeboden door

Toptitel

 • Kinderen met autisme veilig online

  Lonie, Nicola

  Praktische gids voor ouders en leerkrachten van kinderen en jongeren met autisme om het computergebruik veilig te houden.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Kinderen met autisme veilig online

Archief

Er hebben al meer dan 20 thema's in onze etalage gestaan! Nieuwsgierig? Kijk snel verder!

Nieuw in de bibliotheek