• Morele opvoeding

  Opvoeders oefenen invloed uit op het morele denken van kinderen en jongeren. Kennis van de ontwikkelingsstadia is belangrijk. Het vormt de sleutel tot bewust moreel opvoeden. Maar wat is ‘de moraal’ in de mutliculturele samenleving? En hoe ver ga je als organisatie in het opvoeden?

 • Programmeren

  Moet programmeren als vak opgenomen worden in het curriculum van het onderwijs? Welke vaardigheden leren kinderen als ze leren programmeren? En hoe integreer je dit in de lespraktijk?

 • Voorlezen

  Voorlezen is belangrijk èn leuk. Kinderen die een kwartier per dag voorgelezen worden vergroten hun woordenschat jaarlijks met duizend extra woorden. Zij lezen makkelijker en beleven er meer plezier aan dan kinderen die niet voorgelezen worden. Voorlezen betekent ook een moment van rust, een moment om te praten en om samen van te genieten.

  Maar hoe kies je een goed voorleesboek? Wanneer maak je er tijd voor? En hoe lees je je kind voor als je zelf niet goed kunt lezen? Je leest er alles over in deze etalage.

 • Pesten

  Gepest worden is voor ruim 1 op de 10 kinderen de dagelijkse realiteit. In het schooljaar 2015-2016 staat "Spijt! de Musical" naar het bekende boek van Carry Slee op de planken in veel theaters in Nederland. Het verhaal gaat over Jochem, die zo erg gepest wordt dat hij op een avond verdwijnt. Dit dossier sluit aan bij het thema pesten. 

 • Scheiden

  Voor kinderen betekent de scheiding van hun ouders dat hun veilige, vertrouwde wereld verandert. Het is een emotionele periode, hoe goed de ouders dit ook proberen te begeleiden. Hoe ga je als leerkracht om met kinderen die dit doormaken? Wat zijn de mogelijkheden voor begeleiding van buitenaf? Wat zijn de effecten van een echtscheiding op kinderen? Dit alles en meer in dit dossier over scheiden.

Lezen over Opvoeding en Onderwijs

Actueel

 1. Week van de opvoeding

  De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen, jongeren en professionals. Het thema van dit jaar is "Contact!".

  3 oktober 2016 t/m 9 oktober 2016

  Op diverse locaties in Nederland

  03 okt t/m 09 okt

Meer

Oproep cocreatie: Makersonderwijs

In de volgende etalage: een dossier over makersonderwijs en de Maker Movement. Heb jij tips (boeken, colleges, websites etc) die niet mogen ontbreken? Mail dan naar opvoedingenonderwijs@gmail.com!

Aangeboden door

Toptitel

Archief

Er hebben al meer dan 20 thema's in onze etalage gestaan! Nieuwsgierig? Kijk snel verder!

Uitgelicht bij dossier

Nieuw in de bibliotheek