Wielrennen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat onder de wielersport verschillende sporten vallen waarbij een fiets wordt gebruikt? Zo is mountainbiken weer een andere sport dan wegwielrennen. Maar bij beide sporten gebruik je een fiets.

Wegwielrennen

De bekendste en populairste sport is misschien wel het wegwielrennen. Dit is wielrennen op de openbare weg. Er zijn bij het wegwielrennen eendaagse en meerdaagse wedstrijden. Een bekend evenement van een meerdaagse wedstrijd is de Ronde van Frankrijk (Tour de France). Het wegwielrennen kent drie verschillende soorten wedstrijden:

1. De ploegentijdrit. Daarbij leggen wielrenners met hun ploeg (team) een vast parcours af. De ploeg die het snelste is wint.
2. De individuele tijdrit. In de tijdrit starten de wielrenners een voor een. Wie de snelste tijd heeft wint.
3. De rit in lijn. Het hele peloton (een grote groep met allemaal wielrenners) start tegelijk en degene die als eerste over de finish rijdt wint.

Wereldkampioenschap

Ieder jaar worden er in het najaar wereldkampioenschappen voor zowel mannen als vrouwen in het wegwielrennen georganiseerd. Dames mogen pas sinds 1958 meedoen aan het wereldkampioenschap voor wegwielrennen.