Zwemmen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist jij dat zwemmen een van de gezondste sporten is die er bestaat? Dat komt omdat je tijdens het zwemmen spieren gebruikt die je normaal gesproken niet gebruikt.

Zwemmen in de zee

Heel vroeger waren er nog geen zwembaden. Toen zwommen de Romeinen gewoon in de zee of rivier. Romeinse soldaten zwommen zelfs als training de rivier over met hun wapens en spullen op hun rug. Toen zwemmen wat bekender werd, werden er zwembaden gebouwd. In Europa werd het eerste zwembad in Engeland gebouwd. Dit was in 1828. In Nederland werd in 1870 de eerste zwemclub opgericht: de Amsterdamse Zwemclub.

Diploma's

Welke zwemdiploma's heb jij al gehaald? Rond 1940 werd in Nederland schoolzwemmen door de overheid verplicht. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Er zijn drie schooldiploma's: A, B en C. Als je echt goed bent in zwemmen kan je ook andere diploma's halen. Zo is er het diploma snorkelen, zwemvaardigheid of balvaardigheid.

Zwemwedstrijden

Zwemwedstrijden worden in een wedstrijdbad gehouden. Zo'n bad heeft een startblok, tijdwaarneming en aparte banen. Bij de wedstrijden wordt er met verschillende slagen gezwommen. Zo is er bijvoorbeeld de borstcrawl, de rugslag en vlinderslag.