Poëzieweek 2019

Gepubliceerd op: 25 januari 2019

Donderdag 31 januari gaat de Poëzieweek weer van start. Het thema is Vrijheid, onder het motto Zonder handen, zonder tanden.De week begint met Gedichtendag. Verdere hoogtepunten in de Poëzieweek zijn: de Grote Startshow in Antwerpen, het NK Poetry Slam, de Turing Gedichtenwedstrijd, de bekendmaking en uitreiking van de eerste Grote Poëzieprijs en de uitreiking van de Awater Poëzieprijs aan Radna Fabias, voor Habitus. Jaarlijks zijn er talloze activiteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief op vele plekken in Vlaanderen en Nederland organiseren.Poëziegeschenk boekhandelTijdens de Poëzieweek krijg je van de boekwinkel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Dit jaar heeft Tom Lanoye het geschreven: Vrij — wij?.Poëziegeschenk bibliotheekPoëzie is een cadeautje van taal. Poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Tijdens de Poëzieweek geeft de bibliotheek Poëziekaarten cadeau. Er zijn vijf kleurrijke kaarten met een mooi gedicht bij het thema van de Poëzieweek: Vrijheid. Er zijn kaarten met gedichten van Ankie Peypers, Bart Moeyart, Ester Naomi Perquin, Geert De Kockere en Rodaan al Galidi.Poëzieweek op schoolOok in de klas kan de liefde voor poëzie overgebracht worden. Met dit doel zijn Lestips ontwikkeld. Er zijn drie bundels met Lestips voor poëzieonderwijs: één voor de basisschool en twee voor het voortgezet onderwijs, opgesplitst in light en geavanceerde lessen. De bundels bevatten ieder vijf Lestips, met ook dit jaar weer een speciale kleutertip (in de bundel voor de basisschool). Alle Lestips zijn geschreven door experts. Ze zijn het hele schooljaar door goed bruikbaar en stimuleren zowel docent als leerling om met poëzie aan de slag te gaan.Over de campagneDe Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting CPNB, Poëziecentrum, Stichting Poetry International, Vlaams Fonds voor de Letteren, Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen Nederland, Iedereen Leest Vlaanderen, De Schrijverscentrale, Boek.be, Taalunie, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Turing Foundation, Awater, Het Literatuurhuis, Poëzieclub, SLAG, De Nieuwe Oost | Wintertuin. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.Meer informatie: poezieweek.com.