• Bruine Cafés in Amsterdam

  Het traditionele café, de stamkroeg op de hoek, begint langzaam uit het Amsterdamse straatbeeld te verdwijnen. Het drinken van een pikketanissie of een kopstoot in een kroeg met een kastelein die een begrijpend oor leent voor de dagelijkse sores, lijkt iets uit het verleden te worden. Auteur Willem Pijffers en fotograaf Emilio Brizzi bezochten eind 2015 en begin 2016 50 traditionele cafés in de Amsterdamse binnenstad. Hun fotoboek ‘Kopstoot’ geeft een overzicht van deze cafés, waarvan er inmiddels al weer enkele gesloten zijn. Een groot deel van de foto’s  uit ‘Kopstoot’ is te zien op een expositie op de derde etage van de Centrale Bibliotheek van de OBA van 9 maart tot en met 30 april 2017. Het fotoboek is te bestellen via www.photo-dreamtown.com.

 • Amsterdam 1900 - Fotografen van een veranderende stad

  Omstreeks 1900 is Amsterdam in rap tempo aan het veranderen. Het moderne stadsleven begint vorm te krijgen. Grote, beeldbepalende gebouwen verrijzen, zoals het Centraal Station, de Beurs van Berlage, het Hoofdpostkantoor en het Hirschgebouw aan het Leidseplein. Aan het eind van de 19e eeuw is ook de fotografie in een technologische stroomversnelling geraakt. Lichtgevoelige negatieven, een snellere belichtingstijd, betere lenzen, draagbare camera’s en kleurenfotografie maken het mogelijk om Amsterdam en het leven van de Amsterdammers beter dan ooit vast te leggen. Het Stadsarchief stelt onder de titel ‘Amsterdam 1900’ een groot aantal foto’s ten toon van bekende en minder bekende fotografen. De expositie is te zien van 14 oktober 2016 tot en met 5 februari 2017. In dit themadossier wordt aan een viertal fotografen uit het Amsterdam van 1900 extra aandacht besteed. 

 • Oerknal aan het IJ

  In 2016 verscheen ‘Oerknal aan het IJ’, een geschiedenis van Amsterdam, geschreven vanuit het perspectief van Amsterdam Noord. Schrijver Bas Kok is organisatiepsycholoog, freelance journalist en werkt als blogger mee aan ‘Ilovenoord’. Hij groeide op in Amsterdam Noord. In het hieronder volgende interview over zijn boek gaat hij dieper in op zijn theorie over het ontstaan van Amsterdam. Daarnaast komt de voor Noord nadelige stedelijke ontwikkeling in de 19de en 20ste eeuw ter sprake. Het ontbreken van een vaste oeververbinding heeft geleid tot een isolement van het stadsdeel. Het laatste deel van het interview gaat over het voornemen van de Gemeente een  onderzoek in te stellen naar een geschikte locatie voor een brug naar Noord. 

 • 100 jaar Amsterdamse School

  In april 1916 vond de definitieve oplevering plaats van het Scheepvaarthuis. Dit monumentale gebouw op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Binnenkant vormde de aankondiging van een bouwstijl die eind jaren ’10 en begin jaren ’20 van de twintigste eeuw tot volle bloei zou komen: De Amsterdamse School. De stroming had ook grote invloed op de vormgeving van het interieur, op de edelsmeedkunst en op de grafische vormgeving. “Wonen in de Amsterdamse School”, de expositie in het Stedelijk Museum, is nog te zien tot en met 28 augustus 2016.
   

 • Het Marineterrein op Kattenburg

  In het eerste half jaar van 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie. De vele vergaderingen en conferenties vinden – onder strenge veiligheidsmaatregelen - plaats in het Scheepvaartmuseum en in een ‘pop-upgebouw’ op het Marineterrein. De geschiedenis van het gebouw dat het Scheepvaartmuseum huisvest en die van het achterliggende gebied zijn nauw met elkaar verbonden. Beginpunt is het jaar 1655, als de Admiraliteit van Amsterdam een scheepswerf in gebruik neemt op het eiland Kattenburg.

 • 150 jaar Openstelling van het Vondelpark

  In 2014 is herdacht dat de vereniging die opdracht zou geven tot aanleg van het Vondelpark 150 jaar geleden met haar werkzaamheden begon. Op 14 april 1864 kreeg de Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark in Amsterdam Koninklijke goedkeuring. In juni van dit jaar (2015) was het 150 jaar geleden dat het park daadwerkelijk voor het publiek werd opengesteld. Het betrof het oudste deel van het huidige park.

 • 50 jaar Provo (1965-1967)

  Op 25 mei 1965 werd Provo aangekondigd. De beweging van rebelse jongeren zou gedurende twee jaar het hoofdstedelijk gezag tarten en provoceren. Het zou uiteindelijk leiden tot het vertrek van de hoofdcommissaris van politie en de burgemeester. Ter gelegenheid van 50 jaar Provo is in het Stadsarchief onder de titel: “Cor Jaring fotograaf. Magisch Centrum Amsterdam. 1965-1975” een tentoonstelling te zien van het werk van de man die deze roerige jaren in beeld bracht. In een vitrine ligt Jarings beroemde ‘magische pershelm’. De tentoonstelling loopt nog tot 12 juli 2015.

Agenda Amsterdam

 1. Kopstoot; 50 traditionele cafés in Amsterdam-Centrum

  Willem Pijffers en fotograaf Emilio Brizzi brachten een boek - ‘Kopstoot’ - uit over 50 traditionele cafés in Amsterdam-Centrum. Op de derde etage van de Centrale Bibliotheek van de OBA is van 8 maart...

  8 maart 2017 t/m 30 april 2017

  Centrale Bibliotheek OBA

  08 mrt t/m 30 apr

 2. Stad in oorlog

  Het Stadsarchief Amsterdam exposeert foto’s uit de oorlogsjaren in Amsterdam van bekende en onbekende fotografen; propagandafoto’s en foto’s uit verzetskringen. Samenstelling: René Kok en Erik Somers (NIOD)....

  17 februari 2017 t/m 21 mei 2017

  Stadsarchief Amsterdam; Centrale Hal

  17 feb t/m 21 mei

 3. 130 jaar Carré

  Koninklijk Theater Carré opende 130 jaar geleden de deuren. In de schatkamer van het Stadsarchief zijn van 10 maart tot 11 juni verschillende foto’s en bijzondere documenten uit het theaterarchief te zien....

  10 maart 2017 t/m 11 juni 2017

  Stadsarchief Amsterdam; schatkamer

  10 mrt t/m 11 jun

Meer

Uitgelicht

Toptitels

Contact

Vragen of opmerkingen over de Digitale Etalage Amsterdam? Dat horen wij graag! Bijvoorbeeld een vraag; input voor een nieuwsbericht; suggesties voor een nieuw themadossier t.a.v. de Digitale Etalage Amsterdam. Hartelijke groet! Karin de Bruin en Fred Kolman - redactie Digitale Etalage Amsterdam

Samenwerkingspartners