De digitale etalage Brabants erfgoed neemt je mee terug in de tijd. Vanuit wisselende thema's gaan de dossiers in op de Brabantse geschiedenis van de 20ste eeuw. Met veel achtergrond, historisch beeldmateriaal en leestips. Ook inspiratie voor exposities, uitstapjes en andere historische evenementen zijn binnen deze digitale etalage te vinden.

 • Jeroen Bosch

  In 2016 viert 's-Hertogenbosch het vijhonderdste sterfjaar van de schilder Jheronimus (Jeroen) Bosch. Deze beroemde middeleeuwse schilder was zo verknocht aan zijn stad, dat hij zelfs zijn achternaam wijzigde in 'Bosch'. In dit dossier lees je over de relatie van Bosch met 's-Hertogenbosch, de symboliek in zijn werk en over de manier waarop de stad hem in 2016 eert.

 • Industrialisatie van Brabant

  De industrialisatie van Brabant ging niet zonder horten of stoten. Als agrarische provincie had ze een flinke ontwikkeling door te maken. Doordat Brabant de naam had veel en goedkope arbeidskrachten te huizen, was de regio aantrekkelijk gebied voor ondernemers. De groei ging dan ook hard. Dit tot onrust van de katholieke kerk. Die vreesde dat de industrialisatie en verstedelijking zou leidden tot moreel verval. Volgens hoogleraar Erfgoed Joks Janssen is de manier waaarop de kerk en de industrie hun strijd voerden tot op de dag van vandaag zichtbaar in het Brabantse landschap. Lees alles over deze veelbewogen tijd in dit dossier.

 • Kloosters in Brabant

  Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw stond Brabant in het teken van het Rijke Roomse Leven. Nonnen en broeders waren een alledaags onderdeel van het straatbeeld en veel kinderen bezochten een nonnen- of fraterschool. Het lijkt zo vertrouwd. Toch hebben de kloosterlingen in voorgaande eeuwen turbulente tijden doorgemaakt. Het katholieke Brabant was strijdtoneel van een religieuze strijd, waarin kloosterlingen verbannen werden. In dit dossier de ontwikkeling van de Brabantse kloosters.

 • Boerenbestaan in Brabant

  Brabant is van oudsher een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis hielden de boeren hun kleine, gemengde bedrijfjes draaiende. Met een handvol vee en een paar akkers, was het een zwaar bestaan. Vooral omdat Brabant voor een groot deel uit moeilijk bewerkbare zandgronden bestaat: 'de woest gronden'. Rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20ste eeuw deed echter de vooruitgang haar intrede. In dit dossier lees u hoe de Brabantse boeren zich verenigden en gezamenlijk tot een periode van groei en bloei kwamen.

 • Van Gogh en Brabant

  Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar dat hij een groot deel van zijn leven in Brabant doorbracht, is minder bekend. Hij werd geboren in Zundert, in Etten zette hij zijn eerste stappen als kunstenaar. In Nuenen begon hij met schilderen. Hier maakte hij ook 'De Aardappeleters.' In dit dossier vind je artikelen over de Brabantse jaren van Van Gogh. Waar woonde hij en wat maakte hij daar? In welke musea kan je zijn Brabantse werk zien? Wat doen Brabantse organisaties om de sporen van Van Gogh zichtbaar te maken? Ook tippen we boeken, websites en apps over Van Gogh en Brabant.

 • Carnaval in Brabant

  Carnaval is een oud volksfeest dat ieder jaar in Brabant zeer uitgebreid wordt gevierd. Maar liefst 97% van de steden en dorpen doen mee aan dit feest. Overal zijn carnavalsverenigingen actief, maar helaas krijgen ze het financieel gezien steeds lastiger. Ook maken de brassbands steeds meer plaats voor carnavalskrakers en housemuziek. In dit dossier meer over het Brabantse carnaval van toen en nu! Alaaf!

 • Eerste Wereldoorlog in Brabant

  Precies 100 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Ondanks dat Nederland neutraal was, was de impact van de oorlog groot. Met name in Brabant veranderde het dagelijks leven: Door de komst van vele vluchtelingen, maar ook door schaarste aan voedsel en andere producten. Ook was het onmogelijk het land binnen te komen of te verlaten door de bekende ‘dodendraad’. Smokkel en spionage waren ook de Brabanders niet onbekend. In dit dossier lees je meer over de impact van de 1e wereldoorlog in Brabant vanuit verschillende invalshoeken belicht.

 • Tweede Wereldoorlog in Brabant

  De 2e Wereldoorlog heeft in Brabant diepe sporen achtergelaten. Het effect van de oorlog op het dagelijks leven was enorm. In dit dossier lees je meer over hoe Brabant trachtte te overleven, Kamp Vught, de rol van Philips, het verzet en de bevrijding. Ook is aandacht besteed aan hoe de jeugd van tegenwoordig aankijkt tegen de Tweede Wereldoorlog.

Boeken Brabants erfgoed

Tweets Brabants Erfgoed

Contact

De redactie van de digitale etalage Brabants Erfgoed wordt gevoerd door Bibliotheek Eindhoven. Vragen of opmerkingen over Brabants Erfgoed? Laat het ons weten! Hartelijke groet, Mirjam van Gogh en Sjoerdtje Schaap.

Tips

In de Buurtbank Brabant worden verhalen verzameld om het erfgoed levend te houden. Verhalen over voorwerpen, foto's of documenten. Kent u de vlasplukker of de bietentang nog?

Bekijk welke herinneringen samen met de voorwerpen bewaard zijn gebleven.

Powered by

Uitgelicht

Over het leven van de beroemde middeleeuwse schilder Jheronimus (Jeroen) Bosch is veel onduidelijk. Om helderheid te krijgen in de verschillende interpretaties en onjuistheden, biedt Van Dijck een samenvattend overzicht van alle tot nog toe gepubliceerde feitelijke gegevens over Bosch. 

Brabantse Parels

In het tv programma Brabantse Parels van Omroep Brabant gaan Saskia van Huijgevoort en Bart Tuinman in Brabant op zoek naar historische gebouwen met een verhaal. De makers reizen kriskras door de provincie op zoek naar de meest bijzondere plekken.

In Brabantse Parels komen de meest bijzondere verhalen van de provincie voorbij. Bij Omroep Brabant wordt Brabantse Parels vanaf 22 februari 2015 iedere zondag overdag vanaf 09.41 uur (daarna ieder uur herhaald) uitgezonden. En in de avond vanaf 18.44 uur (daarna ieder uur herhaald). Heeft u een uitzending gemist? Bekijk ze terug op Uitzending Gemist.