De digitale etalage Innovatie en maatschappij geeft verdieping rondom innovatieve, technologische en maatschappelijke thema's. De dossiers bevatten achtergrondartikelen, interviews, links naar extra achtergrondinformatie en video's en volop leestips. De dossiers zijn gekoppeld aan thema-avonden in de Bibliotheek Eindhoven met lezingen door inspirerende wetenschappers, designers, filosofen, kunstenaars, en schrijvers. De lezingen zijn op deze digitale etalage terug te zien.

 • Geluk

  Geluk - misschien wel het meest nagestreefde gevoel. Maar wat is het eigenlijk? En hoe word je gelukkig? In dit dossier veel over geluk: hoe je een gelukkige werknemers wordt, hoe de industrie ons gelukkig maakt en de visie van positief psycholoog Lex Goos.

 • Biomimicry

  Biomimicry betekent letterlijk 'imitatie van het leven'. En dat is precies wat de ontwerpers en kunstenaars doen die vanuit biomimicry werken. Zij maken gebruik van de bergen aan kennis en oplossingen uit de natuur. Dit betekent niet dat ze de natuur altijd letterlijk kopiëren. Lees in dit dossier hoe de natuur ontwerper Koert van Mensvoort inspireert en kunstenares Jalila Essaïdi bestaande elementen uit de natuur samenvoegt tot iets geheel nieuws. Wat kan je nog meer met biomimicry? Ook dat lees je in dit dossier.
    

 • Robots in de zorg

  De vergrijzing neemt in steeds groter tempo toe en ouderen wonen steeds langer thuis. Het aantal beschikbare werknemers gaat dalen en dan moet er ook nog eens flink bezuinigd worden. Kortom, er moeten alternatieven komen voor de menselijke zorgtaken: De opmars van technische hulpmiddelen en robots in de zorg is onomkeerbaar!

  Maar wat is er eigenlijk allemaal al? En hoe sociaal is de zorgsector over 10 jaar? Lees het in dit dossier.

 • Zintuigen en techniek

  Het is nu al mogelijk om de hand van je geliefde vast te houden, zelfs wanneer deze aan de andere kant van de wereld zit. En het is niet ondenkbaar dat je over een tijdje ook de stof van het jasje kan voelen dat je in de webshop koopt. In dit dossier lees je over technologie die onze zintuigen versterkt en zelfs over neemt. Hoe laat de techniek een blinde zien? Hoe laat een apparaat ons het virtuele voelen? Inclusief een interview met promovendus Christian Willemse over de invloed van (kunstmatige) warmte.

 • Innovatieve woonvormen

  Van energiezuinige woningen tot meergeneratie woonprojecten; op het gebied van huisvesting ontstaan er steeds nieuwe trends. In dit dossier kunt u alles lezen over deze vernieuwde initiatieven. Inclusief een interview met Ad Vlems, bedenker van Ecodorp Boekel.

 • Waanzin en creativiteit

  Wat hebben waanzin en creativiteit met elkaar te maken? Is de creatieve geest altijd een waanzinnige geest? En wat voor creatieve middelen zijn er om meer inzicht te krijgen in de wereld van een psychiatrisch patiënt? Jennifer Kanary Niklova ontwikkelde een wearable waarmee je een psychose kan ervaren. Maar er is meer! Wat te denken van interactieve games die als co-therapeut depressies te lijf gaan? Lees over waanzin en creativiteit in onze artikelen.

 • Wearable technology

  Technologie komt steeds dichterbij. En wel op hele letterlijke wijze. Met wearable technology dragen we technologie op en dichtbij ons lichaam. Deze geeft ons informatie over ons welzijn, vergemakkelijkt het leren en kent veel andere toepassingen. Klinkt als een prachtige vooruitgang toch? De meningen zijn verdeeld. Want met al die informatie, komt onze privacy in het geding. Wat vind jij? Lees onze artikelen en oordeel zelf.

 • Food trends

  Wat is gezond? En wat niet, wie weet het nog? Gaan met zijn allen binnenkort aan de zeewierburgers? Of laten we ons verleiden door een stukje kweekvlees. De ontwikkelingen binnen de voedingsbranche zijn enorm: superfood, gezond leven, maar ook het gebrek aan landbouwgrond en voedselverspilling zijn grote issues waar velen met of zonder behulp van technologie een innovatieve oplossing voor proberen te vinden. In dit dossier de foodtrends van dit moment.

 • Food en Technology

  Er zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande op het gebied van eten; denk aan je eigen voedsel verbouwen, food design en de vraag wat nu echt gezond voor je is. Maar ook agri technologisch gebied gebeurt er veel. In dit dossier besteden we aandacht aan dit boeiende thema en geven we boekentips voor verder verdieping.

 • Jongeren en internet

  Internet maakt een groot deel uit van het dagelijks leven van jongeren: ze gebruiken het voor school, werk en privé. Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen. Kijkend naar verslaving, cyberpesten, sexting etc. Voor ouders is het vaak lastig te achterhalen wanneer zaken misgaan. In dit dossier lees je meer over de voor- en nadelen, internetverslaving en nemen we een kijkje in de digitale wereld van jongeren nu.

 • Het Brein

  Het brein is een ingewikkeld orgaan waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Maar de wetenschap staat ook nog voor vele vraagtekens. 2014 is het jaar van het brein en daarom tijd voor een dossier waarin wordt uitgelegd hoe het brein werkt, hoe actief het brein is en waarom multitasken niet bestaat.

 • Vrouwen en carrière

  Hoe is het gesteld met vrouwen en hun carrière in Nederland? Het gaat de goede kant op, steeds meer vrouwen zijn hoogopgeleid en verdienen goed, maar het kan nog veel beter. Wat is het beste land om als vrouwelijke ondernemer te starten? Hoe combineer je kinderen en carrière? Of kies je als carrièrevrouw Monique Masius bewust voor carrière zonder kinderen? In dit dossier artikelen, een interview en boekentips over dit boeiende onderwerp.

 • Het Nieuwe Leren

  Op scholen lopen veel docenten hard aan tegen een aantal problemen: ongemotiveerde leerlingen, een consumentenhouding etc. De basisingrediënten van het nieuwe leren, actief en authentiek leren, zijn pogingen hierop een antwoord te geven. Een onderwijsconcept waarbij leerlingen zelf leren, of samen met anderen, is de toekomst. In dit dossier meer hierover!

 • Quantified Self

  Een aantal jaren geleden leek het nog onwerkelijk. Maar anno 2014 wordt het 'zelf meten' ook wel Quantified Self steeds populairder. Wat kun je zoal meten en waarom doen we dit? Waarom kunnen we in de toekomst niet meer zonder deze meet instrumenten? Dat lees je allemaal in dit dossier. Met een interview met Quantified Jan, boekentips en nog veel meer.

Boeken Innovatie en Maatschappij

Nieuws en Inspiratie

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en geinspireerd worden door innovatieve ontwerpen en projecten? Dan zijn deze websites voor jou interessant om te volgen:

Bright - Dit webmagazine staat vol met vernieuwende gadgets en nieuwsitems over de laatste technologische en innovatieve ontwikkelingen.

Want - Dit magazine is in de technologische jungle op zoek naar de gadgets die het leven net een stukje makkelijker, leuker en aangenamer maken.

Numrush - Een nieuwssite rondom smart technology en innovatie. Hier verzamelen ze de toekomst, met de focus op de impact van technologie op mens, cultuur en maatschappij.

Extend Limits - Trendwatcher Tony Bosma monitort samen met andere bloggers de internationale ontwikkelingen op het gebied van maatschappij, technologie, wetenschap, economie en politiek. 

Next Nature - Het Next Nature Network, opgericht door Koert van Mensvoort, gelooft dat de technologie onze nieuwe natuur is geworden. Volop voorbeelden van en overdenkingen over de ons omringende technologie.

New Scientist - Dit internationale magazine heeft zijn focus op ‘ideeën die de wereld veranderen’. Met blogs, dossiers en heel veel weetjes.

Contact

De redactie wordt gevoerd door Bibliotheek Eindhoven. Vragen en/of opmerkingen over de digitale etalage Innovatie en Maatschappij? Laat het ons weten! Hartelijke groet, Mirjam van Gogh en Sjoerdtje Schaap, redactie digitale etalage Innovatie en Maatschappij.

Powered by

Uitgelicht

In dit boek laat Leo Bormans honderd wetenschappers, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, aan het woord over geluk. Geen filosofische of spirituele beschouwingen, maar inzichten die gebaseerd zijn op wereldwijd wetenschappelijk onderzoek.

Dit boek behandelt niet alleen het individuele geluk, maar ook het welzijn van groepen, organisaties en landen. Zo ontstaat in dit unieke standaardwerk een globale visie op geluk. Hoofdredacteur Leo Bormans verdiepte zich twee jaar in de onderzoeken van deze professoren en vertaalde hun conclusies naar een breed publiek.

Innovatie en Maatschappij op Twitter

Thema-avond: Geluk

Het nieuwe jaar gaan we inluiden met een thema-avond over geluk! 

Toegepast psycholoog Lex Goos schreef twee boeken over geluk. In zijn eerste boek wijst hij op het belang van kleine momenten van geluk. Zijn meest recente boek 'Super-IK' is een zelfcoachingstraject waarin wordt gewerkt aan het ontdekken en versterken van je persoonlijke bronnen van geluk.

Joanna van der Zanden onderzoekt als curator bij het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch geluk. Met creatieve en kritische blik onderzoeken ze nieuwe definities van geluk, tijdens het project 'Reinventing Happiness'. 

Marieke Verlangen verzorgt deze avond een Geluksproeverij. Wil je weten hoe geluk proeft? Meld je dan snel aan!

Wanneer: 21 januari, van 19.30 tot 22.00 uur.
Locatie: Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22.
Toegang is gratis.

Meld je hier aan voor deze thema-avond vol geluk!

Wat heb jij altijd al willen weten over geluk? Laat het ons vast weten via Twitter: @bieb040