• Voorlezen

  Voorlezen is belangrijk èn leuk. Kinderen die een kwartier per dag voorgelezen worden vergroten hun woordenschat jaarlijks met duizend extra woorden. Zij lezen makkelijker en beleven er meer plezier aan dan kinderen die niet voorgelezen worden. Voorlezen betekent ook een moment van rust, een moment om te praten en om samen van te genieten.

  Maar hoe kies je een goed voorleesboek? Wanneer maak je er tijd voor? En hoe lees je je kind voor als je zelf niet goed kunt lezen? Je leest er alles over in dit dossier. 

 • Onderwijsinnovatie

  Het onderwijs is nog altijd hevig in beweging. Op alle niveaus wordt nagedacht over de manier waarop wij onderwijs in Nederland vormgeven en hoe we het leerproces kunnen verbeteren. Er zijn overheidsinitiatieven als Onderwijs2032 en Leerling2020, scholen die de vaste vakanties en lestijden loslaten, leraren die hun klaslokaal flippen. 

 • Mediawijsheid

  Eind november vindt jaarlijks de Week van de Mediawijsheid plaats. Om kinderen mediawijs te maken is het nodig om er het hele jaar aandacht aan te besteden. De rol van media in onze samenleving groeit namelijk nog altijd. In dit dossier vind je leestips voor jeugd en jongeren en informatie voor de opvoed- en onderwijsprofessional. 

 • Kinderen en kunst

  Deelnemen aan kunst en cultuur is essentieel. Het biedt kinderen, jongeren en volwassenen blijvende kansen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Maar kunst kijken en beleven met kinderen is niet alleen belangrijk, het kan natuurlijk ook erg leuk zijn. 

 • Makersonderwijs

  In de samenleving komt steeds meer aandacht voor het maken, het zelf creëren. De opkomst van nieuwe technieken biedt allerlei spannende mogelijkheden. Hoe gebruik je deze technieken in de klas? Wat is de meerwaarde van zelf maken? In dit dossier vind je heel veel informatie over Makersonderwijs.

Lezen over Opvoeding en Onderwijs

Actueel

Er zijn op dit moment geen artikelen over dit onderwerp beschikbaar.

Volgende thema: gedragsproblemen bij kinderen

In de volgende etalage een update van het dossier over gedragsproblemen bij kinderen. Heb jij tips (boeken, colleges, websites, mensen) die niet mogen ontbreken? Mail dan naar opvoedingenonderwijs@gmail.com!

Aangeboden door

Toptitel

Archief

Er hebben al meer dan 20 thema's in onze etalage gestaan! Nieuwsgierig? Kijk snel verder!

Uitgelicht bij dossier

Nieuw in de bibliotheek