Carry van Bruggen Erfenis

Carry van Bruggen Erfenis

1. Monumenten en gedenkplaatsen

Bronzen boekenkast Vaartkade, Zaandam

In 1998 werd ter ere van Carry van Bruggen in een plantsoen aan de Wilhelmina Druckerstraat in Zaandam, een buurt waar de schrijfster heeft gewoond, een monument geplaatst. Het is een bronzen boekenkast, met daarin prominent haar werken, gemaakt door de kunstenares Helen Frik.

Joods monument, Smilde

‘Toen in Smilde de woning van de familie van Carry van Bruggen (Tramweg 30) werd afgebroken, werd er een bad in de grond gevonden met Hebreeuwse tekst. De bewoners van het op die plek nieuw gebouwde huis hebben hiervan een stuk bewaard. Later kwam de burgemeester langs om te vragen of dit stuk steen bij het monument voor de Joodse oorlogsslachtoffers uit Smilde geplaatst mocht worden. Dat is gebeurd. Het monument aan de Hoofdweg staat er sinds 1983 en is in 2010 gerestaureerd.’ Informatie op 27 november geplaatst op Schrijversinfo.

Woningtype Carry van Bruggen

Heddes Bouw en Ontwikkeling heeft een woningtype vernoemd naar Carry van Bruggen. Het is gerealiseerd in Het Schrijvershuis, op de plek van de oude bibliotheek in Landsmeer en in de Bangert/Oosterpolder, ten noordoosten van de stedelijke bebouwing van Hoorn.

2. Musea

Letterkundig Museum, Den Haag

Het Letterkundig Museum beheert onder meer briefwisselingen die Carry van Bruggen voerde met literatoren als Frans Mijnssen, Frans Coenen jr. en Menno ter Braak. In de collectie bevinden zich tevens het originele handschrift van De drie musketiers, het beroemde werk van Alexandre Dumas dat Van Bruggen uit het Frans vertaalde. Het iconografische deel van de collectie bevat een olieverfportret door J.D. Hendriks en een portrettekening door Hendrik Hana (1925).

Zie voor een overzicht van alle documenten van Carry van Bruggen in het Letterkundig Museum de Catalogus.

Joods Historisch Museum, Amsterdam

Het Joods Historisch Museum heeft in de collectie enkele items met betrekking tot Carry van Bruggen. Daartoe behoren onder meer vijf schriften met aantekeningen voor Het huisje aan de sloot.

3. Media

Documentaire Carry van Bruggen

In 1979 schreef en regisseerde Digna Sinke Carry van Bruggen, een documentaire van 50 minuten voor de NOS.

4. Toeristische routes

Zeuvendaagse

Bekende schrijvers en dichters, die allen een zekere band hebben met Drenthe, liepen in de nazomer van 2007 zeven dagen lang in het voetspoor van 19e-eeuwse voorgangers als Van Lennep en de Podagristen door de provincie. Vele plekken met een literaire betekenis werden aangedaan, zoals Roden (het huis van Vasalis), Kamp Westerbork (Etty Hillesum en Jaap Meijer) en Smilde (Jacob Israël de Haan en Carry van Bruggen). In Zeuvendaagse: wandelen met schrijvers door Drenthe, onder redactie van Ton Peter en Jan Veenstra, een uitgave van Passage, zijn de impressies in de vorm van dagboekfragmenten, gedichten en verhalen van de deelnemende auteurs opgenomen.

Wandelen door het Gooi

In de literaire reisgids Het beste mijner paradijzen. Het Gooi van Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel (door Ronny Boogaart en Eric de Rooij, nog te verschijnen) staan verschillende wandel- en fietstochten die voeren langs plaatsen die een rol speelden in het leven van Van Deyssel en Van Eeden. Maar zoals de flaptekst zegt: ‘Onderweg ontmoeten we volop andere schrijvers en dichters. Bekende namen, zoals Louis Couperus, Willem Kloos, Herman Gorter en Carry van Bruggen, maar ook tijdgenoten met een vergeten oeuvre.’

5. Websites