Over de eregalerij

Moderne media als een widget voor websites en een app voor de iPad lenen zich uitstekend voor het lezen van klassieke teksten, van boeken die behoren tot het mooiste en meest waardevolle dat de Nederlandstalige literatuur in de loop der eeuwen heeft voortgebracht. Dat was de uitdaging die Bibliotheek.nl namens de openbare bibliotheken, het Literatuurmuseum en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is aangegaan en waarvan de eBooks eregalerij het resultaat is.

Dossiers

Uit de 100 schrijvers in Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Literatuurmuseum met hoogtepunten uit duizend jaar Nederlandstalige literatuur, kozen zij er 25 die vóór 1941 zijn overleden en van wie de teksten momenteel rechtenvrij zijn. Van elke schrijver werd één boek gekozen, het ook nu nog meest tot de verbeelding sprekende, dat hier kosteloos kan worden gedownload en gelezen. De drie instellingen hebben hun krachten tevens gebundeld om daarbij over de schrijvers van de boeken uitgebreide en gevarieerde dossiers aan te bieden, in woord en beeld. Bij elk van de schrijvers is die informatie gebundeld in de volgende rubrieken:

  • Het leven.
  • Het werk.
  • Lof & Blaam.
  • De erfenis.
  • Een selectie van foto- en videomateriaal.

De eerste selectie van 25 is op 31 maart 2012 uitgebreid met een 26ste auteur, de eerste van wie het werk niet rechtenvrij is: Simon Vestdijk (1898-1971). Van hem wordt, met toestemming van de Stichting Auteursrechten Simon Vestdijk, de roman De kellner en de levenden als e-book aangeboden.

Vanuit overzichtspagina

De e-books eregalerij start vanuit een overzichtspagina met afbeeldingen en namen van de schrijvers en de titels van de gekozen boeken. Door op de afbeelding van de schrijver te klikken of op de titel van het boek komt u op de pagina van de betreffende schrijver. Daar vindt u de informatie over de schrijver, verdeeld in de genoemde rubrieken, en kunt u het boek downloaden. Als u een boek eenmaal hebt ingeladen, kunt u het ook offline lezen. Om de informatie over schrijver en boek te kunnen raadplegen is uiteraard verbinding met internet noodzakelijk.

Contact

De samenstellers hebben zich er voor ingezet eventuele rechthebbenden op teksten, foto’s en ander beeldmateriaal te achterhalen. Indien desondanks teksten zijn opgenomen of beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede)rechthebbende bent en niet als zodanig of als bron wordt genoemd, of indien u voor het gebruik geen toestemming hebt verleend, kunt u ons een e-mail sturen: info@bibliotheek.nl. Uiteraard ook als u eventuele omissies of fouten zou willen melden, iets waartoe de samenstellers u van harte uitnodigen.