Huilbaby’s kun je niet voorlezen. Of toch wel?

Dat voorlezen goed is voor je kind staat vast. De feiten en cijfers vliegen je om de oren. Allemaal klinken ze aannemelijk. Maar kloppen ze wel? We leggen er een paar onder de loep. Zijn het feiten of fabels?

Als je je kind een kwartier per dag voorleest, leert het duizend nieuwe woorden per jaar

Dit klinkt als winst. Maar is het waar? Nee, waarschijnlijk niet. Kinderen van 4 tot 8 jaar leren jaarlijks 700 tot 800 woorden per jaar. Dit blijkt uit het rapport ‘Nederlands als tweede taal in het basisonderwijs’ uit 2005. Het zijn natuurlijk gemiddelden. Maar dat een kleuter duizend woorden per jaar leert door voorlezen, is dus wat te optimistisch. Hoe dan ook: een paar honderd per jaar is ook al geweldig veel, toch?

Conclusie: half feit, half fabel

Een baby van zeven maanden herkent al woorden

Die baby die alles in zijn mond stopt, rondkruipt en verbaasd de wereld in kijkt? Die herkent al woorden? Precies! En het aantal woorden dat een baby van 6 tot 12 maanden herkent, voorspelt hoeveel woorden hij op tweejarige leeftijd kent en gebruikt. En dat voorspelt weer hoe goed hij zich verder ontwikkelt. Dat ontdekte taalonderzoeker Caroline Junge van de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek blijkt dat het meest welbespraakte kind op tweejarige leeftijd al 676 woorden kent, en het stilste kind 28. Pak de voorleesboeken er dus maar bij!

Conclusie: feit

Huilbaby’s kun je niet voorlezen

Sommige baby’s huilen zo veel en zo vaak dat ze hun ouders tot wanhoop drijven. Wat is dan de oplossing: duur speelgoed, medicijnen? Onderzoekers van de Universiteit Leiden waren benieuwd wat de communicatie tussen ouder en kind nu echt kan verbeteren. En wat blijkt? Het voorlezen van een boekje kan de baby al kalmeren. Het onderzoek stelt zelfs dat het negatieve effecten kan hebben als je je kind niet voorleest. De kans is dan groot dat de ontwikkeling van jouw kind achterblijft bij de ontwikkeling van rustige kinderen.

Conclusie: fabel

Als je steeds hetzelfde boek voorleest, leert je kind niks meer

Kleine kinderen zijn fan van herhaling. Dus terwijl jij vrolijk met een nieuw boekje aankomt, wijst je kind wéér naar het boek dat je al elke dag voorleest. Zuchtend pak je het maar weer op. Je doet het niet voor niks: als je je kind vaak hetzelfde verhaaltje voorleest, leert hij niet alleen meer woorden, maar begrijpt hij ook beter wat ze betekenen. Opvoedkundige Carmen Damhuis kwam erachter dat herhaling ervoor zorgt dat kinderen woorden beter begrijpen. Dus Nijntje: kom er maar weer in!

Conclusie: fabel


Meer artikelen