Welk boek past bij jouw kind?

Welk boek past bij jouw kind?

Jij kent je kind natuurlijk het best. Wel zo handig, bij het kiezen van het goede voorleesboek. Want het juiste boek bij het juiste kind kan het voorleesplezier enorm verhogen. Kijk snel welk boek het best past bij jouw kind!

De onderzoeker

Je kind is nieuwsgierig en wil alles onderzoeken. Van boomblaadjes tot zijn speelgoed: alles wordt grondig bekeken. Zo’n onderzoekend kind kan urenlang luisteren naar spannende verhalen over andere landen, gekke dieren of ontdekkingsreizen. Hij blijft het liefst dicht bij de realiteit – die is uitdagend en spannend genoeg. Fantasie mag, maar er moet wel een kern van waarheid in zitten. Anders kan het toch nooit écht zijn?

Er zijn talloze leuke boeken voor je kleine onderzoeker. Lees eens voor uit De poepfabriek van Marianne Busser en Ron Schröder. Dat boek staat vol vrolijke versjes over dieren. De verhalen zijn af en toe best raar, maar wel echt waar! Ook leuk is De hele wereld rond van Marianne van Donkelaar. Een boek over hoe kinderen in andere landen leven. Wat eten ze? En welke spelletjes spelen ze daar?

Voorleestips voor onderzoekers

De poepfabriek – Marianne Busser, Ron Schröder (vanaf 3 jaar)
De hele wereld rond – Marianne van Donkelaar, Martine van Rooijen (vanaf 4 jaar)

Of ga op onderzoek met:
De bende van Zeus – Ingrid Vandekerckhove (vanaf 7 jaar)
Expeditie Toi Moko – Fedor de Beer (vanaf 10 jaar)
Hoe mooi wit ik ben – Dolf Verroen (vanaf 10 jaar)


De dromer

Feeën, cowboys, tovenaars en draken. Je kind vindt het heerlijk om weg te dromen in fantasiewerelden. Want daar is alles mogelijk. Hoe zou het zijn om te vliegen? Of om te toveren? Of… om een cowboy te zijn? De coole cowboy van Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp is een verrassend boek waarin twee kinderen steeds weer nieuwe avonturen verzinnen. Er komen cowboys, prinsessen en ridders voorbij. Nog een stapje gekker? In De wensspreuk komt de tweeling Alexandra en Koen tijdens het lezen van een sprookjesboek plotseling terecht in een sprookjeswereld. Alleen… hoe komen ze nou weer terug?

Voorleestips voor dromers

De coole cowboy - Tjibbe Veldkamp, Wouter Tulp (vanaf 4 jaar)
De wensspreuk – Chris Colfer (vanaf 9 jaar)

Of droom weg bij:
Serafina en de zwarte mantel – Robert Beatty (vanaf 10 jaar)
Yuna’s maan – Hans Hagen (vanaf 10 jaar)
Plafondmeisje – Fran Bambust (vanaf 10 jaar)


De artiest

Tekenen, schilderen, bouwen, plakken, knoeien. Je vindt voortdurend potten met kwasten, scharen, rollen papier en drogende schilderijen. Je kind is de hele dag bezig om dingen te creëren. De creativiteit van jouw kleine Mondriaan stimuleer je het meest met boeken die uitnodigen om dingen te maken. Bijvoorbeeld met het boek Tangramkat. Een interactief prentenboek dat een verhaal én een puzzel in één is. Dat bevordert niet alleen de analytische en creatieve blik, maar leert je kind ook vormen te maken en herkennen. Handig, voor dat kunstwerk later. Ook geschikt: Alle kinderen naar buiten. Een boek vol spannende buitenopdrachten. Vies worden mag!

Voorleestips voor artiesten

Tangramkat – Markanke Rinck (vanaf 4 jaar)
Alle kinderen naar buiten – Marieke Dijksman, Jasper de Ruiter (4 – 12 jaar)

Of leef je uit met:
Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (vanaf 4 jaar)
Hartenjager – Melody James (vanaf 11 jaar)
Het leven volgens Pippa Leeuwenhart – Barbara Tammes (vanaf 10 jaar)


De professor

Soms lijkt het of je kind al meer weet dan jij. Hij wil alles begrijpen en verrast je nu al met bijzondere weetjes. Na bijna alles wat je zegt, klinkt de vraag ‘Maar waarom dan?’. Wilde verhalen over draken en andere fantasiewezens zijn te onwerkelijk. Misschien sluiten de belevenissen van André het astronautje beter aan?

Het boek is geschreven door niemand minder dan ruimteheld André Kuipers en gaat over een jongetje dat gefascineerd is door de maan en heel graag een ruimtereis wil maken. Of, als de belangstelling wat filosofischer is, het boek Hallo, is daar iemand? van Jostein Gaarder. Dit filosofieboek stimuleert kinderen om vragen te stellen. Is er leven op andere planeten? Kunnen dieren denken? Waar komt de wereld vandaan? Een must-read voor je kleine professor!

Voorleestips voor professors

André het astronautje – André Kuipers, Helen Conijn (vanaf 4 jaar)
Hallo, is daar iemand? – Jostein Gaarder (vanaf 10 jaar)

Of verdiep je in:
Armstrong – Torben Kuhlmann (vanaf 8 jaar)
Brobot – James Foley (vanaf 8 jaar)


De wildebras

Stilzitten? Dat is voor jouw kind geen optie. Dat wil lekker rennen, springen, zingen, kletsen. En dat allemaal tegelijk. Fred de octopus heeft daar ook last van. Die stuitert door de zee. En dat vinden zijn vriendjes soms knap vervelend. Ze sturen Fred weg. Maar dan ontmoet Fred Scott en wordt alles anders. Fred is druk is een herkenbaar boek voor alle wildebrassen. Ook de korte, krachtige verhaaltjes in Ot Jan Dikkie! over een ondernemende peuter zijn leuk om voor te lezen. Hoeft je kind tenminste niet zo lang te luisteren.

Voorleestips voor wildebrassen

Fred is druk - Janna de Lathouder, Anne Schneider (vanaf 4 jaar)
Ot Jan Dikkie! - Burny Bos (vanaf 3 jaar)

Of amuseer je met:
Skeletten, spoken en spinrag – Chris Mould (Vanaf 10 jaar)
Poptropica 1, Het geheim van de landkaart – Jack Chabert, Kory Merritt (vanaf 8 jaar)


Meer artikelen