Voorkom deze veelgemaakte voorleesfout

‘Ga zelf nog maar even een boekje lezen. Slaap lekker!’ Herkenbare uitspraak? Je bent niet de enige die stopt met voorlezen zodra je kind zelf kan lezen. Toch blijft voorlezen belangrijk, óók als je kind ouder wordt.

Op de basisschool leert je kind al snel letters en klanken herkennen. Die letters worden woorden, en de woorden worden zinnen. Nijntje-boekjes maken plaats voor steeds iets moeilijkere verhalen. In deze fase laten veel ouders het voorlezen voor wat het is. Ze kunnen het nu toch zelf? Terwijl juist dit moment een uitstekende kans biedt om je kind te helpen bij zijn ontwikkeling.

Blijf voorlezen en… stimuleer de taalontwikkeling

Lezen wat er staat en een verhaal begrijpen, zijn twee heel verschillende dingen. Pak daarom gerust een boek uit de kast van een hoger niveau. Een boek dat nog nét een stapje te lastig is voor je kind om zelf te lezen. Zo vergroot je de woordenschat van je kind. Kies boeken die nog iets meer prikkelen. Dat is goed voor de taalontwikkeling van je kind.

Blijf voorlezen en… verbreed de horizon

Met een simpel verhaal over een prins of prinses in een sprookjeswereld houd je de aandacht van je oudere kind waarschijnlijk niet meer lang vast. Kies daarom voor een boek dat goed aansluit bij de huidige belevingswereld. Bijvoorbeeld een spannend boek, waarin leeftijdsgenootjes avonturen beleven. Of neem je kind mee op reis naar verre landen en andere tijdperken. Zo ontwikkel je niet alleen de taalvaardigheid van je kind, maar ook zijn begrip van de wereld om hem heen.

Blijf voorlezen en… je hebt een reden voor een gesprek

Kinderen maken steeds meer mee naarmate ze ouder worden. Ze zien meer zaken die ze misschien niet goed begrijpen. Denk aan pestgedrag, oorlog op het jeugdjournaal of misschien wel een scheiding. Soms is het lastig deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Vaak weet je niet waar je moet beginnen, of ga je een ongemakkelijk gesprek liever uit de weg. Een boek kan je hierbij helpen. Het kan een mooi startpunt zijn voor een goed gesprek. Bovendien hoor je als ouder zo wat er in het leven van je kind speelt, en wat er in zijn hoofd omgaat. Het voorleesmomentje geeft je kind de ruimte om over eigen ervaringen vertellen en zijn eigen mening geven.


Meer artikelen