Van blokkendoos naar bed: een te grote stap?

Van blokkendoos naar bed: een te grote stap?

Is het bij jou ook elke avond weer een drama om je kind van zijn speelritme in zijn slaapritme te krijgen? Je bent de enige niet. De truc: een vast ritueel, veel herhaling en: een verhaaltje voorlezen.

Vaste volgorde

Bij een slaapritueel volg je altijd een vast patroon. Op dezelfde tijd de pyjama aan, tanden poetsen, iedereen welterusten wensen. Winst: je kind went hieraan en weet wat hem te wachten staat. Hij wordt al rustiger als de pyjama aan gaat.

Verduister de ruimte

Een verhaaltje voorlezen is de afsluiter van zo’n ritueel. De echte kleintjes horen het liefst steeds hetzelfde verhaaltje. Helemaal niet erg: dit is niet de tijd om je kind kennis te laten maken met iets nieuws. Stel je voor dat hij weer te wakker wordt. Of gaat nadenken. Tip: verduister de kamer waarin je voorleest, dan heeft je kind niet het gevoel iets te missen als hij zijn ogen dicht doet.

Werkt het niet?

Geef de moed niet op. Wennen aan een slaapritueel is nu eenmaal een tijdrovend proces. Het kan weken duren voordat je kind eraan gewend is. Houd het dus even vol.

Tip: het slaapverwekkendste boek aller tijden

Voor de hardnekkige gevallen: Het konijn dat in slaap wil vallen van Carl-Johan Forssén Ehrlin. Dit boek staat erom bekend zelfs de grootste raddraaier binnen tien minuten onder zeil te krijgen. Als voorlezer krijg je simpele voorleesinstructies. Dikgedrukte tekst moet met nadruk worden uitgesproken, schuingedrukte tekst langzaam. En vaak gapen. De combinatie blijkt keer op keer te werken. Het is alleen de vraag wie er als eerste slaapt.

De tips hierboven zijn van Laury Quaedackers, GZ-psycholoog bij Kempenhaeghe, expertisecentrum voor slaapgeneeskunde.


Meer artikelen