Wijsheid in woorden

Voorlezen is niet alleen gezellig, maar ook heel inspirerend. Veel kinderboeken staan namelijk vol met wijze woorden, voor jong én oud. Sommige levenslessen vergeet je zelfs nooit meer. We zetten vijf mooie voorbeelden voor je op een rij.

George

Alex Gino

Je mag zijn wie je bent. Dat is in het kort de les uit George. Als mensen naar de 10-jarige George kijken, zien ze een jongen. Maar George weet zeker dat ze een meisje is en Melissa heet. Als haar klas het toneelstuk Charlotte’s Web op gaat voeren, wil George héél graag de rol van Charlotte spelen. Met de hulp van haar beste vriendin verzint ze een plan. Niet alleen omdat ze dan Charlotte kan spelen, maar ook omdat ze dan voor altijd kan zijn wie ze is.

Vanaf 8 jaar

Benieuwd? Vraag dit boek aan bij de Bibliotheek


Lieve Stine, weet jij het?

Stine Jensen

Waarom maak ik op internet alles leuker? Waarom zeg ik dat ik blij ben met een cadeautje, terwijl dat eigenlijk niet zo is? Waarom zijn mijn ouders over álles de baas? Kinderen zitten met veel vragen, zeker als ze ouder worden. In ‘Lieve Stine, weet jij het?’ geeft filosoof Stine Jensen antwoord op vragen van kinderen. Elk hoofdstuk begint met een brief waarin een kind een vraag stelt. In een brief terug filosofeert Jensen over de vraag. Ze laat verschillende kanten van het onderwerp zien en geeft advies. Een toegankelijke en leuke manier om kennis te maken met filosofie.

Vanaf 7 jaar

Benieuwd? Vraag dit boek aan bij de Bibliotheek


Een boom vol herinneringen

Britta Teckentrupp

Herinneringen bieden troost na de dood. Dat is misschien wel de belangrijkste les uit dit boek. Aan het begin van het verhaal gaat Vos dood. Rustig en vredig, onder zijn lievelingsboom. De vrienden van Vos missen hem heel erg, en halen herinneringen op aan hun vriend. Heel langzaam groeit er zo een boom vol herinneringen aan Vos, waaronder ze elkaar steeds kunnen opzoeken. Britta Teckentrup vertelt in woord en beeld hoe herinneringen troost kunnen bieden en hoe er na verdriet om de dood ook weer plek is voor leven.

Vanaf 4 jaar

Benieuwd? Vraag dit boek aan bij de Bibliotheek


Tijger-Tijger, is het waar?

Byron Katie

Hoe je denkt over een probleem, geeft vaak de meeste stress. Iedereen heeft wel eens een dag dat alles tegen lijkt te zitten. In dit boek is Tijgertje er op een dag van overtuigd dat niemand hem leuk vindt, zijn ouders niet meer van hem houden en alles tegenzit. Hij kan pas weer lachen als hij antwoord moet geven op vier vragen die een wijze schildpad hem stelt. Dan snapt hij dat het probleem vooral in zijn hoofd zit. Byron Katie heeft deze benadering vooral uitgewerkt in een boek voor volwassenen, maar slaagt er goed in haar ideeën begrijpelijk te maken voor kinderen. Het resultaat: een hartverwarmend verhaal met een krachtige boodschap.

Vanaf 4 jaar

Benieuwd? Vraag dit boek aan bij de Bibliotheek


De gulle boom

Shel Silverstein

Echte vriendschap is onvoorwaardelijk. Een wonderlijk en ontroerend verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een boom. De boom geeft de jongen alles wat hij heeft, om hem gelukkig te maken en vooruit te helpen. Van een plek om te spelen, tot appels om te verkopen, tot zijn stam om een boot mee te maken. Arthur Japin, die dit boek vertaalde, schreef over dit boek: ‘Silverstein vertelt in De gulle boom alles wat ik in mijn hele leven hoop te zeggen. Hoe vaak ik dit boekje ook aan iemand probeer voor te lezen, nooit volbreng ik het met droge ogen, want mijn stem breekt omdat door de zinnen een glimp van de zin van het bestaan valt op te vangen.’ Als dát geen aanbeveling is…

Vanaf 8 jaar

Benieuwd? Vraag dit boek aan bij de Bibliotheek


Meer artikelen